סניף תל אביב: 03-7360260

|

 סניף חיפה: 04-8682000

חיפוש
חיפוש

ערעור על ועדה רפואית משרד הביטחון

ערעור על ועדה רפואית משרד הביטחון

אנשים שנפגעו במהלך שירותם הביטחוני יכולים להגיש תביעת נכות לאגף השיקום. בחינת התביעה מתחילה בקצין התגמולים, ממשיכה לוועדה רפואית מחוזית, ובמידת הצורך ניתן לערער על קביעותיה אל וועדה רפואית עליונה. בשורות הבאות יובא מידע אודות ערעור על ועדה רפואית משרד הביטחון.

מתחילים בהגשת תביעה

על פי חוק הנכים, ניתן להגיש תביעה להכרה בנכות שנגרמה עקב שירות צבאי אל קצין התגמולים באגף השיקום של משרד הביטחון. את התביעה יכולים להגיש גם אנשי כוחות ביטחון נוספים כמו המוסד, השב"כ, חיילים בקבע, סדיר ומילואים, חיילים משוחררים ועוד. על מנת להיות זכאי להכרה בנכות, יש להוכיח כי היא נגרמה במהלך השירות ובגללו, או שהייתה החמרה במהלך ועקב השירות במצב רפואי קיים.

הנכות מוגדרת כאובדן כושר לפעול באופן רגיל מבחינה גופנית או קוגנטיבית, או הפחתת הכושר. יש להוכיח באמצעות ראיות כי המחלה או החבלה  עומדים בשלושה פרמטרים במצטבר.

הראשון, שנגרמה בעת השירות, השני, עקב השירות (קיום קשר נסיבתי בין הפגימה לשירות הצבאי) ושלישי, קיומו של נזק מתמשך. אם לא יתקיימו שלושת התנאים הללו, התביעה תידחה על ידי קצין התגמולים. לכן חשוב מאוד להסתייע בעורך דין צבאי מנוסה, אשר ינחה למילוי נכון של הטפסים הרלוונטיים, ולהשגת חוות הדעת הרפואיות והמסמכים הדרושים שיתקבלו באגף השיקום.

במידה והתביעה נדחתה על ידי קצין התגמולים ניתן לערער בתוך 45 ימים בפני וועדת הערעורים של בית משפט השלום (על טעות משפטית בהחלטה). במידה והערעור יתקבל, יוזמן הפונה אל וועדה רפואית מחוזית המתכנסת על מנת לקבוע את אחוזי הנכות, אשר להם השפעה מכרעת על הכספים והסיוע שניתן יהיה לקבל.

ערעור על ועדה רפואית משרד הביטחון

ממשיכים אל וועדה רפואית מחוזית

בוועדה רפואית מחוזית יושב לפחות רופא אחד, והפגישה כולה מתועדת בכתב לפרוטוקול על ידי מזכירה. הפגישה מתחילה בהצגת הטיעונים על ידי התובע או באי כוחו, ומתאפשרת הצגת מסמכים וחוות דעת המתועדים בפרוטוקול. לאחר מכן על התובע לאשר בחתימה כי אלו טענותיו. השלב הבא בפגישה הינו בדיקה רפואית גופנית ו/או נפשית וחברי הוועדה מעיינים במסמכים הרפואיים. כעת התובע ומלוויו יוצאים החוצה ומתקיים דיון בוועדה, המתייחס לכל הממצאים הרפואיים ומתועד גם הוא בפרוטוקול.

הוועדה  הרפואית קובעת את דרגת הנכות, כאשר כל פגיעה נרשמת בטבלה עם אחוזי הנכות בהתאם לאמור בספר התקנות, ובנוסף, נרשם האם מדובר בנכות זמנית או קבועה. לבסוף מבוצע חישוב משוקלל, כאשר אחוזי הנכות משקפים את מידת הפגיעה ביחס לבריאות שלמה במאה אחוזים. יש לציין כי לעיתים נדרשת יותר מהתכנסות אחת של הוועדה, למשל אם צריך לקבל עוד מידע או ביצוע בדיקות עזר.

ערעור על החלטתה של הוועדה

אין זה נדיר שאנשים חשים כי קביעות הוועדה המחוזית אינן משקפות את מצבם לאשורו, ומכאן שהסיוע לו יהיו זכאים אינו מספיק. במקרים כאלו קיימת הזכות לערער ולהיבדק פעם נוספת, כעת על ידי וועדה רפואית עליונה המורכבת מלפחות שלושה רופאים.

כפי שחשוב להסתייע בעורך דין לצורך פנייה אל קצין התגמולים ולהיערכות לקראת התכנסות הוועדה המחוזית, כך גם לגבי הוועדה העליונה. את הערעור חובה להגיש תוך 45 ימים מיום שבו קיבל התובע את ההודעה על החלטת הוועדה המחוזית, אם כי ישנה אפשרות לקבל הארכה עד ל- 60 ימים, ובנסיבות מיוחדות עוד 30 ימים.

יחד עם זאת, לפני שמגישים את הערעור יש להתחשב במספר שיקולים. ראשית, צריך לקחת בחשבון שרופאי הוועדה אינם נוטים עקרונית לערער על קביעות קודמיהם. לכן, הערעור חייב להתבסס על פגם ברור בבדיקה שביצעה הוועדה המחוזית, ו/או על מסמכים רפואיים ברורים העומדים בניגוד לקביעות המקוריות. שנית, יש לזכור כי הוועדה הרפואית העליונה מוסמכת לבטל את החלטות הוועדה המחוזית, אך גם לאשר או לשנות אותן. במילים אחרות, היא עלולה גם להחליט על הפחתת אחוזי הנכות שקבעה הוועדה המחוזית.

בדיוק מסיבה זו קיימת חשיבות רבה לפנייה אל עורך דין בעל בקיאות מעמיקה בנושא, המכיר היטב את אופן התנהלות הוועדות הרפואיות במשרד הביטחון, כמו גם את ההשלכות האפשריות של כל החלטה, את הנימוקים הרפואיים וכיוצא בזאת.

אין זה נדיר שהוועדה העליונה מחליטה לשנות כלפי מטה את החלטת הוועדות המחוזיות, עקב ערעורים שנועדו כמובן להגדיל את אחוזי הנכות. לכן, חשוב שעורך דין מיומן יבחן היטב את המסמכים ואת הקביעות, ויבין לא רק אם קיימת הצדקה ממשית לערעור, אלא גם מה עלול לקרות אם האחוזים יופחתו. למשל, האם דרגת הנכות שנקבעה קרובה מאוד (מלמעלה) אל הסף התחתון, שבו התובע לא יהיה זכאי עוד לקבל קצבה או מענק חד פעמי.

ערעור על החלטת הוועדה העליונה

ניתן לערער גם על החלטתה של הוועדה הרפואית העליונה אל בית המשפט המחוזי. ואולם, חשוב להבין כי בית המשפט אינו מתערב בשיקולים הרפואיים, כלומר בהחלטות המקצועית, אלא אך ורק בסוגיות משפטיות העולות מתוך התנהלות הוועדה. סוגיות שכאלו אינן נפוצות וכך גם הגשת וקבלת הערעורים בבית המשפט.

לייעוץ, ליווי וייצוג בוועדות הרפואיות

חשוב מאוד לפנות אל עורך דין מנוסה כבר למן השלבים הראשונים, ועדיף לפני הגשת התביעה אל קצין התגמולים. לקבלת עוד פרטים בנושא ולליווי, ייעוץ וייצוג בוועדה הרפואית ובערעורים, פנו אל עורכת דין צבאית דנה נוף בטלפון 04-8682000 (סניף חיפה) או 03-7360260 (סניף תל אביב).

רוצים לדעת יותר על השירותים המשפטיים המוצעים לכם על ידי עורכת הדין דנה נוף בתחום המשפט הצבאי-פלילי? צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ:

צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ: