משחק בנשק בצה"ל – שימוש בלתי חוקי בנשק
משחקים בנשק בצבא
לשירות בצה"ל יש משמעויות רבות, אחת מהן היא שאנשים בגילאים יחסית צעירים מתמודדים עם אחריות כבדת משקל ובעלת השלכות רציניות. אין זו רק האחריות על שלומם של החברים הקרובים ליחידה, והתפקיד המשמעותי בהגנה על חיי האזרחים, אלא גם נשיאת הנשק – שמעצם טבעו ומטרתו הוא מסוכן.
למרבה הצער, לא כל החיילים גיבשו לעצמם אישיות, תובנות, בגרות ודרך ארץ במידה מספקת הנדרשת על מנת להבין כי משחק בנשק הוא אוקסימורון, ביטוי מנוגד בתוך עצמו. או במילים פשוטות: נשק אינו משחק. ולעולם אסור שיהיה כזה. מי שעושה זאת מסתכן בענישה חמורה, אבל הרבה יותר גרוע מכך – מסכן את עצמו ואת הקרובים לו. לצערנו, לא מעט חיילים נפגעו בגופם ואף נהרגו עקב משחק בנשק בצה"ל, וגם מי שפגע בהם ישא את הצלקות עד יומו האחרון.
ציטוט מתוך פוסט שפרסמתי בעמוד הפייסבוק שלי, לאחר מותו של רב"ט ברוך כברתה ז"ל:
"…נשק הוא לא משחק, זו אפילו לא קטגוריה, לנשק יש רק תכלית אחת, הוא נועד לצורך בטחונו האישי של החייל ולצורך ביצוע משימות שיוטלו ע"י המפקדים. זה היעוד היחיד שיש לו.
את הביטויים "משחק בנשק" ו"פליטת כדור" צריך להכחיד, להוציא מלקסיקון ההתנהגות של החיילים. מעל 20 שנות שירות צבאי ומעולם לא שמעתי על נשק שפלט כדור, שמעתי רק על חיילים שלא הקפידו על כללי הזהירות. אלה לא הנשקים שהורגים, אלה האנשים שאוחזים בהם. זה השימוש הבלתי חוקי בנשק!
השבוע נקבר החייל רב"ט ברוך כברתה בן התשע עשרה. הוא לא הקריב את חייו, הוא לא נפל בפעילות מבצעית, הוא נהרג כי חבר ליחידה לא הקפיד על כללי הבטיחות, כי מישהו לידו נגע בנשק בלי לחשוב או להבין שזה יגמר בלוויה. יהי זכרו אחרון. אמן".
עבירת שימוש בלתי חוקי בנשק
אתם בוודאי יכולים לתאר לעצמכם שבצה"ל מתייחסים בחומרה יתרה למקרים של דריכת נשק, נקירה שלא לצורך, כיוון נשק אל האחר וכדומה. למעשה, סעיף 85 לחוק השיפוט הצבאי קובע: חייל אשר ללא סמכות או ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים נשא נשק, טיפל בו או השתמש בו באופן אחר, דינו – מאסר שנתיים; הפעיל כאמור את הנשק, דינו – מאסר שלוש שנים.
במילים פשוטות, כל שימוש לא נכון או לא זהיר בנשק (וגם טיפול או נשיאה), עלול להוביל לענישה מקסימאלית של שנתיים מאסר. ואם הנשק הופעל בתנאים אלו, העונש המרבי הוא שלוש שנות מאסר. ראוי לציין כי תחת ההגדרה של "נשק" עומד כל סוג של ציוד לחימה וגם תחמושת וחומרי נפץ, ואין זה משנה אם הם תקינים או שאינם תקינים. כמובן שתחת ההגדרה עומדים גם רובים, מקלעים ואקדחים, כאשר שימוש בלתי חוקי יכול להיות כל סוג של משחק, כיוון נשק במשחק או באיום, ירי בבעלי חיים או במטווח בלתי מאושר, או כל שימוש או החזקה בצורה שאינה תואמת להוראות הבטיחות או הפקודות.
כנגד העוברים עבירה זו של שימוש בלתי חוקי בנשק תיפתח חקירה של מצ"ח, שבהחלט עשויה להוביל להעמדה לדין ולענישה.
גישה מחמירה כלפי משחק בנשק
חשוב לדעת כי על פי פקודות המטכ"ל חייבת מצ"ח לפתוח בבדיקה וחקירה בגין שימוש בלתי חוקי בנשק, אם השימוש יצר סיכון מכוון לחיי אדם, כגון הפניית קנה אל חייל אחר. על אחת כמה וכמה, החקירה תיפתח אם כתוצאה מהעבירה נפצע אדם, אם במהלך השימוש בוצע ירי ואם "המשחק" לווה באיומים.
בנוסף, חשוב לדעת כי ההנחיות לפרקליטות קובעות שכל אירוע של סיכון מכוון עם נשק ראוי לרישום פלילי מלא או מופחת, אפילו אם לא נגרמה פציעה לזולת ולא נפלט כדור.
להרשעה בבית דין צבאי בעבירות פליליות יש סיכון לרישום הפלילי עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על החיים באזרחות, כגון איסור על למידה ועיסוק במקצועות מסוימים, איסור על קבלה לעבודה במקומות מסוימים, קושי להוציא ויזות למדינות מסוימות, ועוד.
מדיניות ההעמדה לדין אומרת שהתביעה הצבאית תגיש כתב אישום בכל מקרה אם כתוצאה מהשימוש הבלתי חוקי אדם נפצע, אם בוצע ירי (גם ללא פצועים), ואם נוצר סיכון מכוון לחיי אדם. רק במידה וקיימות נסיבות המראות שלא היה סיכון ממשי, קונקרטי ומוחשי, הרי שישנה אפשרות שהפרקליטות תורה על העמדה לדין משמעתי בלבד.
בנוסף לכך, שימוש לא חוקי בנשק עשוי לקיים עילות למעצר, כגון עילת מסוכנות כללית או עילת מעצר מניעתית, שבגינן מוגשות בקשות למעצר עד תום ההליכים. במילים אחרות, חייל ששיחק בנשק בהחלט עלול למצוא את עצמו בפני מעצר ממושך. קודם כל, כי מעצם טבעו של השימוש הבלתי חוקי בנשק כבר מתקיימת עילת מסוכנות כללית, המאפשרת מעצר על מנת להגן על הציבור. שנית, עילת המעצר המניעתית גורסת שעצם כיוון הנשק הינו פעולה מסוכנת, וכל חייל יודע זאת מיומו הראשון בשירות. על כן, מה שנקרא "סיכון מכוון" אינו מצריך שיתקיימו כיוון, טעינה, פתיחת הנצרה ודריכה כשלבים מצטברים, אלא מספיק כיוון הנשק כשלעצמו.
שימוש בלתי חוקי בנשק – תוצאות טרגיות
שימוש בלתי חוקי ומשחקים בנשק עלולים להוביל לתוצאות קשות והרות גורל. כך היה בתחילת השנה הנוכחית (2023), כאשר לוחם המשטרה הצבאית בגדוד ארז, רב"ט ברוך כברתה, מצא את מותו. בתחילת חודש מרץ השנה פורסמו ממצאי וועדת החקירה והתחקיר הפיקודי שבחנו את נסיבות מותו של הלוחם, עקב פליטת כדור במחנה ענתות של הגדוד.
על פי החשד, רב"ט ב' פלט כדור שהוביל למותו של רב"ט כברתה, בעת ששיחק בנשקו. יתרה מכך, החייל חשוד בכך שניסה לטשטש ראיות ולשכנע חיילים אחרים שהיו באותו החדר למסור גרסא שונה לאירוע, בעת שכברתה סבל מפצעים אנושים. המשטרה הצבאית מייחסת לו עבירות של שימוש בלתי חוקי בנשק, המתה בקלות דעת, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה.
המשטרה הצבאית העבירה את ממצאיה אל הפרקליטות, שהחליטה על הגשת כתב אישום כנגד החייל שביצע את הירי. לאחר שקרא את התחקיר הפיקודי אמר הרמטכ"ל, כי התרחשה עבריינות נשק חמורה במקרה זה, שהובילה לאובדן לוחם שלא לנוכח פני אויב. ספק אם במילים אלו יש כדי לנחם את משפחתו של ברוך כברתה ז"ל.
לפרטים נוספים וליווי משפטי
כפי שניתן להבין, חייל החשוד ומואשם במשחק בנשק, או כל שימוש אחר שאינו חוקי, עלול למצוא את עצמו בפני מורכבות משפטית גדולה. על כן, במקרים אלו יש לפנות במיידי אל עורכת דין צבאית מנוסה על מנת לקבל ייעוץ, ליווי, סיוע וייצוג לאורך כל הדרך. לפרטים נוספים, פנו אליי בטלפון 04-8682000 (סניף חיפה) או 03-7360260 (סניף תל אביב).