בקשה לפטור קבוע ממילואים על ידי עורך דין לבנות ולגברים
בקשה לפטור קבוע ממילואים
על פי החוק בישראל, חיילים שסיימו שירות סדיר בתפקידים מסוימים וקיבלו חוגר מילואים, חייבים בהתייצבות לשירות מילואים כשמקבלים צו הקובע את מועד ומקום ההתייצבות שלהם. ואולם, ישנם לא מעט מצבים שבהם ניתן לקבל שחרור זמני, ולעיתים ואף פטור קבוע ממילואים, כאשר הפטור הקבוע ניתן בעיקר מטעמים רפואיים. בשורות הבאות יוסבר מה הן הנסיבות בהן ניתן לקבל פטור משירות מילואים.
מתי מסתיים שירות המילואים
באופן כללי, פטור ממילואים לגברים ניתן בגיל 40 לחוגרים ו- 45 לקצינים, ואילו פטור ממילואים לבנות מתקבל בגיל 38. עם זאת, על פי צו שירות ביטחון הרלוונטי לנושא זה, קיימים מספר מקצועות ותפקידים שגיל הפטור שלהם שונה. למשל, הפטור מתקבל רק בגיל 49 לטייסים, נווטים, בעלי תפקידים במערך ההגנה המרחבית, קציני הובלה, רופאים לוחמים, קציני רפואה, קציני בריאות הנפש ועוד. לעומת זאת, 45 הוא גיל הפטור שנקבע עבור פרמדיקים, נהגי אמבולנס, מפקדי כיתות מוטסי מסוק, מכונאים ציוד מכני הנדסי, טכנאי מערכות חימוש ועוד. חשוב להדגיש כי זכות זו לפטור ממילואים ניתנת באופן אוטומטי, וכל מילואימניק שיש לגביו גיל שונה מהרגיל יכול להתעדכן בנושא ביחידתו.
יחד עם זאת, ראוי לציין כי במקרים רבים הפטור מחמת הגיל מגיע מוקדם יותר, וזאת משיקולי הצבא המעוניין לחסוך בעלויות ימי המילואים. לכן, אפילו חייל שאינו מבקש פטור מוקדם ממילואים מסיבות שיתוארו בהמשך המאמר, עשוי בכל זאת לקבל פטור קבוע.
בנוסף, לגבי נשים חשוב לדעת כי מרגע שאישה מצויה בהריון היא מקבלת פטור משירות מילואים. זהו אמנם פטור הניתן באופן אוטומטי לכל אישה הרה, אך עדיין צריך למלא את הבקשה הרלוונטית. בכל מקרה, אימהות אינן משרתות במילואים או בסדיר בצה"ל, ואחרי קבלת הפטור לא יתקבלו עוד זימונים עתידיים למילואים.
פטור ממילואים להורים שכולים
הורים שכולים יכולים לבקש שחרור משירות מילואים מתוכנן שקיבלו זימון אליו, וגם לבקש שחרור במהלך שירות שכבר החל. בנוסף, הורים שכולים יכולים להגיש בקשה לפטור ממילואים באופן קבוע. הכוונה היא להורים שבנם או בתם (כולל ילדים מאומצים) נפטרו או נהרגו במהלך שירות בצבא הסדיר או במילואים. כמו כן, יכולים לקבל את הפטור מי שהוכרו כהורים שכולים על ידי אגף המשפחות וההנצחה במשרד הביטחון, ו/או מי שהוכרו כהורים שכולים מטעם המוסד לביטוח לאומי בהתאם לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה.
המעוניינים להוציא את הפטור הקבוע צריכים להגיש בקשה באמצעות מילוי טופס 55/1 ליחידתם, ומפקד היחידה אחראי על שליחת הטופס לאישור. יש לציין כי במצבים מסוימים גם אחים או ילדים שכולים יכולים לקבל פטור ממילואים, אם כי במרבית המקרים לא יינתן פטור מלא אלא יבוצע שיבוץ מחודש ליחידה עורפית.
פטור ממילואים עקב אי כשירות רפואית
זהו פטור הניתן עקב שינוי פיזי או נפשי במצבו של חייל המילואים, המוביל לירידה בפרופיל. למעשה, מדובר בקביעת פרופיל 21 המשחרר משירות מילואים (וסדיר). על מנת לקבל את הפרופיל הזה יש להגיש מסמכים רלוונטיים ולעבור בדיקות של רופאים. תחילה מוגשים אישורים רפואיים לעיונו של רופא צבאי, אשר תפקידו למיין את הפניות, ובהתאם לכך ימשיך התהליך בשלושה ערוצים אפשריים.
הערוץ הראשון הוא הודעה של הרופא על התאמה מלאה בין מצבו הרפואי של האדם ובין המסמכים שהציג, כך שאינו צריך לעמוד בפני וועדה רפואית. הערוץ השני הוא בקשה מהרופא להשלמת מסמכים ואישורים נוספים החסרים לו, עם הפנייה למומחה שבסמכותו לספק את האישורים הרלוונטיים. הערוץ השלישי הינו קבלת זימון להופעה בפני וועדה רפואית. מדובר בוועדה הכוללת רופא אחד או כמה רופאים מטעם הצבא, וחשוב מאוד להגיע אליה עם המסמכים הרפואיים המקוריים, וכמובן תעודה מזהה.
יש להבדיל בין פרופיל 21, המהווה בסיס לפטור קבוע, ובין פרופיל 24 המהווה בסיס לשחרור זמני. קבלת פרופיל 24 משמעה, שמסיבה רפואית האדם אינו כשיר לביצוע המילואים נכון להיום ולאורך תקופה מסוימת, אך ייתכן שכעבור זמן יוכל לשוב לשירות מילואים. מדובר בתקופה שנקבעת על ידי אנשי המקצוע של הצבא, וכאשר היא מסתיימת בוחנים האם שבה הכשירות לשרת במילואים.
פטור ממילואים על רקע מצפון
בשנים האחרונות יותר ויותר מילואימניקים פונים לצה"ל ומבקשים לקבל פטור ממילואים על רקע מצפוני. שורות אלו נכתבות בזמן העיסוק התקשורתי הנרחב ברפורמה המשפטית, במהלכה נשמעו קריאות רבות של מילואימניקים לסרב להגיע לשירות, לכל הפחות בהתנדבות. ייתכן מאוד שעקב התהודה התקשורתית והעיסוק הנרחב בנושא, יגברו בעתיד מספר הפניות של מילואימניקים לקבלת פטור מטעמי מצפון. ואולם, חשוב לדעת כי הצבא אינו נוטה לאשר זאת.
הגוף המטפל בפניות אלו מטעם הצבא נקרא וועדת המצפון, כאשר בדרך כלל פונים אליה אנשים הטוענים כי תפיסתם הפציפיסטית אינה מאפשרת להם להשתתף בפעילות צבאית, להחזיק נשק או לבצע פעולות אלימות. הוועדה אינה נוטה להעניק פטורים מטעמי מצפון, ובעיקר בימים אלו חשוב להדגיש כי עמדות פוליטיות המנוגדות לממשלה או לפעילות צה"ל, אינן עומדות בתנאים.
קבלת פטור מטעמים אלו היא נדירה ויש משמעות רבה להגשת הבקשה והצגת הטיעונים באופן העולה בקנה אחד עם החוק הצבאי, ומוכיח כי האדם אכן בעל עמדות פציפיסטיות ומקיים אורח חיים המתאים להן, להבדיל מאדם המתנגד להתנהלותו של הצבא או הממשלה. יש לציין כי התהליך עשוי להיות ממושך .
פטור ממילואים מטעמים דתיים
מדובר בפטור הניתן לאנשים המקיימים אורח חיים דתי אדוק מאוד. בעיקרון, אנשים אלו ממילא אינם מגויסים לשירות הסדיר. לכן, הכוונה היא לחיילים שהיו בעודם בסדיר חילונים או שומרי מצוות ברמת הקפדה מסוימת, אך עם השנים חזרו בשאלה ו/או התחזקו באורחות חייהם, מה שאינו מאפשר להם כעת לשרת במילואים עקב פגיעה אישית ומשפחתית.
התהליך מתחיל בפנייה בכתב אל קצין הקישור של יחידת המילואים, המסבירה את הסיבות שבגללן לא ניתן עוד להגיע למילואים מפאת דרך החיים החדשה. יש לציין כי בקשות מעין אלו הינן נדירות, ולעיתים מוגשות שלא בצדק, ולפיכך הצבא יבדוק בכל מקרה ומקרה האם האדם אכן דתי באמונותיו ובאורחות חייו. מסיבה זו חשוב לנסח את הפנייה בעזרתו של עורך דין צבאי בעל ניסיון רב בנושא. בנוסף, יהיה צורך להגיע לבית דין רבני, שישמע את הצהרתו של האדם ויבחן האם הוא אכן מנהל אורח חיים דתי כנטען.
לבסוף, יש להמשיך אל וועדת פטור ששוב תעסוק בחייו הדתיים של האדם, ובמידה ותתרשם כי טענותיו נכונות – יתקבל הפטור. יש לציין שאם מדובר בחיילת, הרי שאין צורך לעמוד בפני הוועדה ומספיקה ההתייצבות בפני בית דין רבני.
לייעוץ וליווי בפטור קבוע ממילואים
ליווי מטעם עו"ד הבקיא בנושא יכול להגדיל משמעותית את סיכויי האישור, בין אם על רקע רפואי, מצפוני, דתי או אחר. המעוניינים בייעוץ וליווי לקבלת פטור קבוע ממילואים, מוזמנים לפנות אל עורכת דין צבאית דנה נוף בטלפון 04-8682000 (סניף חיפה) או 03-7360260 (סניף תל אביב).