בדיקת פוליגרף בצבא על סמים ועוד
על שימוש סמים בצבא
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בהתייחסות החברה בישראל לשימוש בסמים "קלים", כלומר במריחואנה לסוגיה, והדבר ניכר גם בעיקרון "אי ההפללה" באזרחות. בתוך כך, התפיסה המקלה מחלחלת אל שכבות הגיל הצעיר, ואין זה נדיר שצעירים לפני גיוס ובמהלך השירות הצבאי מתנסים במריחואנה ואף הופכים את הצריכה לחלק משמעותי מהבילויים ומהחיים. כתוצאה מכך, חיילים רבים מוצאים את עצמם מופתעים כאשר הם נתפסים ועומדים בפני חקירת מצ"ח, משפט, סנקציות וענישות שיש להן השלכות מרחיקות לכת.
אמנם, גם בצבא יש בשנים האחרונות הקלה מסוימת בהתייחסות אל שימוש במריחואנה מחוץ לבסיס ולשירות, אבל בשורה התחתונה – ההתייחסות של הצבא מחמירה הרבה יותר מאשר באזרחות. מאות רבות של תיקים נפתחים במצ"ח כל שנה נגד חיילים בעבירות סמים, ולמי שסבורים שייצאו עם אי נעימות קלה צפויה אכזבה מרה.
מה כבר יקרה לי?
ההשלכות של שימוש בסמים לחייל שנתפס בעבירת סמים תלויות בנסיבות. קודם כל, ישנו הבדל משמעותי בין תפיסה של עד 15 גרם מריחואנה הנחשבים לשימוש עצמי, ובין תפיסה של כמות גדולה מזו הנחשבת כמשמשת למטרות סחר. אבל אפילו בכמות הקטנה יותר, צריך לזכור כי העונש המקסימאלי הקבוע בחוק הוא 3 שנות מאסר. אמנם, נדירים ביותר המקרים שבהם נקבע עונש כה חמור, אך אין להקל ראש בעבירה זו. במידה ונתפסה כמות גדולה יותר, הרי שמדובר ברף שונה לחלוטין של ענישה מקסימאלית העומדת על 20 שנות מאסר. ובכל מקרה ההתייחסות תהיה חמורה בהרבה מצד כל הנוגעים בדבר – חוקרי מצ"ח, התביעה ובית המשפט.
החקירה במצ"ח והמעצר המלא או הפתוח אינם תענוג גדול, ובוודאי שלא המשפט והרישום הפלילי שעלול להיגרר אל האזרחות ולהפריע למהלך החיים התקין. כל זאת לפני שדיברנו על סנקציות נוספות, החל בהורדה בדרגה ועד לפסילה של הרישיון האזרחי, כתלות בנסיבות.
אז כן, צריך להיזהר אפילו בעישון ואחזקה של מריחואנה, לא כל שכן בסמים הנחשבים "קשים". אמנם פקודת הסמים המסוכנים אינה מבדילה בין סם "קל" ל- "קשה", אך הרשויות בהחלט מתייחסות ביתר חומרה לשימוש בסמים כגון קוקאין, LSD או MDMA. וכמובן שהן מתייחסות בחומרה יתרה לעבירות תיווך, אספקה וסחר. כפי שנראה בהמשך המאמר, במצבים אלו החקירה גם עשויה לכלול בדיקת פוליגרף.
יחד עם זאת, ראוי להדגיש כי החל משנת 2017, אם השימוש בסם נעשה בנסיבות אזרחיות, ואם אין נסיבות מחמירות כגון הרשעות קודמות, ייתכן שיסתפקו במעצר פתוח בבסיס ולא יפתחו לחייל תיק פלילי. כמו כן, קיימת האפשרות להגיע להסדר מותנה בו החייל מודה בעבירה והתביעה לא מגישה כתב אישום וסוגרת את התיק. כלומר, אין הרשעה, ענישה או רישום פלילי, אך צריך לעמוד בתנאים של ההסכם – כמו התחייבות של החייל שלא להשתמש עוד בסמים, או ביצוע בדיקות שתן במצ"ח.
סוף עידן התמימות
בעבודתי, אני נתקלת פעמים רבות בחיילים והוריהם שיום אחד השמיים נופלים להם על הראש. אחת מהן היא רעות (שדם בדוי) שאמורה הייתה לצאת הביתה לחמשוש, אבל בצעד קולגיאלי החליטה להישאר בבסיס עם החברות, כי אחת מהן קיבלה ריתוק. רעות וחברותיה חשבו שאם נשארו בבסיס מרצונן ובלי שום תורנות, זו תהיה הזדמנות נהדרת להשתחרר ולפרוק עול. כך הדברים התגלגלו לכדי "ישיבה" או "מסיבה" קטנה, שהייתה קצת רועשת מדי בשביל בסיס צבאי בשלוש לפנות בוקר. למרבה הצער, הדבר הוביל לחשדות קשים ביותר, לא רק שימוש בסמים בבסיס צבאי (חמור בפני עצמו) אלא גם חשד לסחר בסמים. וכך, מה שהתחיל במסיבה ללא שיקול דעת והכרת החוק, הפך לאישומים שהשלכותיהם עוד עלולות ללוות את החיילות לתקופה ארוכה. סוף עידן התמימות.
דוגמא נוספת היא שאול (שם בדוי) שפשוט אוהב כדורגל, לצפות במונדיאל עם החברים, הפיצוחים והבירות. אבל מסתבר שגם הבוטנים המצופים והקולה לא הספיקו. שאול הוסיף לערכת המונדיאל שלו ג'וינט מכובד, ולצערו הריח שבקע מחלון חדרו בבסיס הגיע לאפו של רס"ר. אין ספק שאת המשחק הזה שאול לא ישכח. הוא גילה על בשרו כי הצבא מתייחס ביד קשה לשימוש בסמים בתפקיד.
פוליגרף בחקירת סמים – מה זה אומר?
לרשות חוקרי מצ"ח עומדים לא מעט כלים, אשר מטרתם בשורה התחתונה היא לגבש ראיות כנגד החייל החשוד. החוקרים המיומנים יכולים להיעזר בכלי מודיעין ומעקבים, בשיטות חקירה מרתיעות, בבדיקות שתן ובדיקות נוספות, ומעטים החיילים שיכולים לעמוד בחקירה מבלי לסבך את עצמם – בוודאי אם אין להם הכנה הולמת מצד עורך דין צבאי.
אחד הכלים הללו, שבהם נעשה שימוש בחקירות מצ"ח בחשד לעבירות סחר, אספקה ותיווך בסמים, הוא הפוליגרף. כן, כמו בסרטים, זהו מכשיר הבודק מספר שינויים פיזיולוגיים בגופו של הנבדק, כגון שינויים בדופק, בלחץ הדם ובמוליכות החשמלית של העור. אבל יש הבדל גדול בין צפייה בפוליגרף באיזו סדרה הוליוודית לבין האלקטרודות שמוצמדות לגוף בחקירת מצ"ח. בדיקת פוליגרף בצבא זה סרט רע.
במהלך הבדיקה מחברים אל הגוף כמה גלאים, כמו גלאי של נשימת החזה והסרעפת, גלאי מוליכות חשמלית של העור באצבעות יד שמאל, שרוול לחץ דם ודופק על יד ימין, וכן גלאים לשינויים תנועות שרירים וזרימת הדם. בתוך כך מתבצע תשאול המתחיל בהיבטים ניטראליים שאינם קשורים ישירות לחקירה, כגון הפרטים האישיים, מה שמאפשר לזהות את קו הבסיס – איך הגוף שלכם מגיב כשאינכם משקרים. לאחר מכן עוברים לשאלות הקשורות לחקירה ונמדדות התגובות הגופניות לדברי שקר ואמת.
הבשורות הטובות הן שלפי הדין הפלילי בישראל אין לבדיקות פוליגרף מספיק אמינות ותוקף על מנת לשמש כראיות במשפט, וגם אין זו חובתו של החשוד לעבור את הבדיקה. דברים אלו נכונים הן למערכת האזרחית והן לצבאית, אך עובדה שחוקרי מצ"ח נוהגים לבצע בדיקות פוליגרף בתכיפות גבוהה, וחשוב להבין מדוע.
ראשית, מפני שאם מציעים לחשוד לבצע בדיקת פוליגרף והוא מסרב, הרי שהדבר מעיד לכאורה שיש לו דבר מה להסתיר. אמנם הסירוב לבדיקה אינו מהווה בשום אופן ראייה בבית המשפט, העשויה לחזק את ההתרשמות ואת המסקנה כנגד הנאשם, אך מבחינת חוקרי מצ"ח והפרקליטות הסירוב אכן מעיד שיש דברים בגו. לכן, אם הוא מסרב יושקעו יותר מאמצים בניסיונות לגלות ראיות כנגד החייל שיהיו קבילות בבית המשפט.
שנית, אם חייל נעתר לבדיקת פוליגרף ובמהלכה נמצא שהוא משקר בהיבטים מסוימים, הרי ששוב הדבר משפיע על המאמצים שיושקעו בחקירה ובאיתור ראיות. כלומר, תוצאות הפוליגרף לא יוכלו לשמש את התביעה בבית המשפט, אך בשלבים המוקדמים יותר מצ"ח והפרקליטות כן מייחסים להן חשיבות גדולה, מאחר והן מעידות במידה מסוימת על הטעם להמשיך ולהשקיע משאבים.
לפיכך, גם אל "ההצעה" לבדיקת פוליגרף בצבא סמים יש להתייחס בכובד ראש, ולהיוועץ עם עורך הדין שיכול להנחות ולסייע, למשל להכין אתכם לפני התשאול, למצוא הסברים לסירוב לבדיקה שאינם מחזקים את החשד, ועוד.
לייעוץ, ליווי וייצוג בעבירות סמים בצבא
אם קראתם עד כאן, בוודאי ברור לכם שעבירות סמים בצבא עלולות להביא לסיבוך חמור. אז בין אם קיבלתם זימון לחקירה, לבדיקת שתן, או שכבר נחקרתם – פנו בהקדם אל עורכת דין צבאית מנוסה בטלפון 04-8682000 (סניף חיפה) או 03-7360260 (סניף תל אביב).