הפקרת נשק
הפקרת נשק
אחד מכללי הברזל שמטמיעים אצל חיילים צעירים כבר בימיהם הראשונים בצבא הוא כלל השמירה על הנשק האישי. צה"ל מחזיק כיום מאות אלפי כלי נשק המשמשים את כוחות הסדיר ומוכנים לשימוש עבור כוחות המילואים בשעת הצורך. למרבה הצער, ישנם לא מעט גורמים חיצוניים, גם גורמי פח"ע (בהם גם אויבנו המרים ביותר) ולמרבי הצער, גם גורמים עברייניים, שהיו מעוניינים לשים את ידם אפילו על כלי נשק אחד מתוך המאגר האדיר של צה"ל ובדיוק מהסיבה הזאת, מתייחס צה"ל בחומרה רבה לכל עבירה של הפקרת נשק. מהי אותה עבירה? מה נכלל בהגדרה של כלי נשק לעניין זה? על כך בשורות הבאות.
מהו כלי נשק על פי החוק?
על פי פקודות הצבא, כלי נשק הוא לא רק רובה סער או אקדח, אלא שורה של אמצעי לחימה שיכולים לשמש ככלי נשק ובכלל זה רובים, אקדחים, מטולים, תחמושת, חומרי נפץ, כוונות וציוד לחימה שיכול לשמש כנשק או לשרת כלי נשק. המשמעות היא שחייל המקבל פריט ציוד כלשהו הנחשב לנשק, חייב לשמור עליו באופן צמוד, לדעת בכל רגע נתון היכן הוא ולוודא שהוא מאובטח בכל עת. מן הסתם, חומרת העבירה גוברת ביחס לסוג הנשק, הכמות וההתנהלות שהובילה למצב של הפקרת נשק.
מהי עבירת הפקרת נשק?
בלשון המשפטית הצבאית עבירת הפקרת נשק היא עבירה הנכללת בעבירה כללית של "הוצאת נשק מרשות הצבא" ובכלל זה נטישת כלי נשק, הפקרת נשק ללא שמירה וללא אבטחה, גניבת נשק, מסירת נשק לגורם לא מורשה ולבטח לגורם עוין וכן מיקום הנשק במקום שהוא אינו אמור להיות בו, בין בתוך בסיס צבאי ובין מחוצה לו. הסנקציה על עבירת הפקרת נשק יכולה להגיע לכדי שנות מאסר רבות, כשחייל שיואשם בעבירה יישאר עם רישום פלילי גם בחייו האזרחיים. חומרת העבירה נמדדת על פי מספר פרמטרים ובראשם עבר פלילי, אופן התנהלות/ שיקול דעת של החייל, קיום או אי קיום כוונה פלילית, מיקום התרחשות העבירה בתוך בסיס צבאי או מחוצה לו ומשך הזמן בו היה הנשק מופקר.
כאמור, המדובר על עבירה פלילית לכל דבר ועניין, הנחקרת על ידי מצ"ח ומגיעה למשפט בבית דין צבאי. אם הואשמתם בעבירה של הפקרת נשק, חשוב מאוד שלצדכם יעמוד עורך דין צבאי מומחה שייצג אתכם ויוודא שאתם זוכים למשפט הוגן והגנה מקסימלית על פי חוק. משרד עורכי דין דנה נוף מציע שירותי ייעוץ, ליווי וייצוג לחיילים בשלל עבירות משמעתיות, מנהלתיות ופליליות במסגרות צבאיות. פרטים נוספים תוכלו למצוא באתר האינטרנט שלנו או בטלפונים 04-8682000 | 03-7360260 בכל שאלה ועניין.
המידע המופיע במאמר זה הינו בגדר מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי אישי.
עו"ד צבאי דנה נוף שירתה למעלה מ- 24 שנה בשירות קבע במגוון תפקידים בצה"ל ומתנדבת לשירות מילואים בדרגת סא"ל בפרקליטות הצבאית. ייצגה מאות חיילים בערכאות מנהליות בלשכת הגיוס ובצה"ל וחיילים בבתי דין צבאיים בכל הארץ שהוגש נגדם כתב אישום בעבירות שונות.