10 דברים שאתם חייבים לדעת לפני חקירת מצ"ח
חקירה פלילית של מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת) עשויה להיות חוויה מלחיצה ביותר – כך תגיעו אליה מוכנים:
1. זכות ההיוועצות עם עו"ד: בשונה מהאזרחות, בחקירת מצ"ח הייעוץ שמעניק עורך דין נעשה טלפונית, לאחר שהחוקר מוודא שלעו"ד אישור הופעה בבתי דין צבאיים. בחקירת מצ"ח אתם זכאים להיוועץ בעורך דין בטלפון במקום פרטי – שבו נאסר על החוקרים להאזין לכם. הייעוץ כשלעצמו אינו הופך אתכם לאשמים. טעות נפוצה של נחקרים היא לחשוב שהתייעצות עם עו"ד תתפרש על ידי החוקר או המפקד או השופט כאשמה. לא פעם החוקרים "מעודדים" חשיבה כזאת ואף שואלים "למה לך עו"ד אם אתה לא אשם?" אל חשש, זכות ההיוועצות הינה זכות בסיסית, ולכן פשוט התתעלמו מהאמירות הללו והתעקשו לממש את זכותכם להתייעץ. אם נכשלתם במציאת עורך דין פרטי זמין, חוקר מצ"ח מחוייב להציג בפניכם את האפשרות להיוועץ עם עורך דין תורן מהסניגוריה הצבאית בחינם. זכרו כי בכל שלב בחקירה, זכותכם להפסיקה כדי להיוועץ עם עו"ד צבאי. אל תשיבו על שאלות נוספות עד אשר מאפשרים לך לממש את זכותך להיוועץ בעורך דין.
2. זכות השתיקה – מותר לכם לשמור על זכות השתיקה עד שיימצא עו"ד פנוי לייעץ לכם. חשוב שתציינו זאת בפני החוקר מצ"ח ותוודאו שדבריכם נרשמים. אל תתפתו להקשיב לעצתו של החוקר שאומר שלא מצליחים לאתר עו"ד ותוכלו לשוחח בהמשך עם עו"ד. זהירות. עלול להיות מאוחר מידי.
3. המטרה של החוקרים – הוודאות: אם הנכם מצויים תחת כובע "החשוד" בעת חקירת מצ"ח, הרי שאמירה שלכם אשר לפיה ביצעתם את המעשה שבו אתם נחשדים מהווה הודאה שעשויה להביא בסופו של יום להרשעתכם בבית המשפט. החוקרים והחוקרות משתמשים בטכניקות שונות על מנת לחלץ מכם את ההודאה, ובתרגילי חקירה שונים ומגוונים. רבים טועים לחשוב שגורלם כבר אבוד ממילא ומוטב שיודו בעת חקירת מצ"ח. פעמים רבות אין זה המצב, ויש לקחת את הדבר בחשבון, שכן הסיכוי שבית הדין הצבאי יקבל את טענתכם כי מסרתם הודאת שווא אך בשל לחץ בעת החקירה הוא קלוש ונטל ההוכחה לכך רובץ עליכם.
4. יש נגדכם ראיות? זכותכם לראות: אחת הטכניקות שבהן משתמשים החוקרים בעת חקירת מצ"ח היא בעדכונכם כי קיימות נגדכם ראיות חד משמעיות. לפני שאתם מודים ונגררים לנתיב ההפללה המסוכן, בקשו לראותן, ובחנו את אמינותן. כך למשל, יכול החוקר להראות לחשוד קלסר עב קרס סגור ולשכנעו שהתיק "מלא" בראיות והוכחות נגד החשוד. בקשו לראות את תוכנו של "הקלסר".
5. החוקר הטוב והחוקר הרע: המטרה ליצור לחץ מחד ולהרגיע מאידך. אל תתנו למהלך חקירתי זה להשפיע עליכם ואל תתפתו להודות בפני החוקר הטוב והנחמד. גם אל תיבהלו מהרמת טון הדיבור של "החוקר הרע".
עוד 5 דברים שאתם חייבים לדעת לפני חקירת מצ"ח:
6. חברים? לא במצ"ח: לעתים, לפני מסירת העדות, מתקיים "תשאול בעל פה" – מעין סמול טוק בין חברים. בחקירה אין ידידים ואין חברים. אל תתפתו להתיידד עם החוקר שמביע הזדהות עם החשד נגדכם "גם אני עישנתי סמים לפני הצבא"…כל מה שתגידו בשלב הזה יכול לשמש נגדכם בחקירה עצמה ועלול להוות "ראשית ראיה". סיכמנו? אין חברים במצ"ח. נקודה.
7. זהירות – מאזינים: במהלך המתנתכם לחקירת מצ"ח, תושבו פעמים רבות עם חיילים נוספים. גם אם אלה יציגו את עצמם כעצורים כמוכם, לעתים מדובר במדובבים ולכן רצוי להיזהר – ולא לשוחח על מעשיכם. קחו בחשבון שהכול מתועד ומצולם.
8. מהלך החקירה: זכרו, שגם אם ברגעים המלחיצים של החקירה אתם בתחושה ש"זה לא ייגמר לעולם", נכון להיום, מצ"ח מחויבים להביא נחקר בפני שופט תוך 48 שעות ממועד ההודעה על המעצר. החל מינואר 2015 צה"ל יקצר את תקופת המעצר של חשוד ל–24 שעות עד להבאתו בפני שופט צבאי. אם אינכם מרגיש טוב – הפסיקו את החקירה ובקשו לראות רופא.
9. פרוטוקול חקירה (אימרה): במהלך החקירה, עליכם להיות ערניים ולשים לב למה שהחוקר כותב בפרוטוקול. בסיום החקירה החוקר יחתים אתכם על כל דף ודף של פרוטוקול החקירה. אל תתפתו לחתום בצורה עיוורת – "העיקר להיות אחרי". גם אם אתם מותשים, קראו היטב את השאלות והתשובות חתמו. אגב, יש לכם אפשרות לרשום את השאלות והתשובות בכתב ידכם.
10. בתום החקירה: "החגיגה נגמרת?" לא! בין אם אתם עצורים ובין אם שוחררתם, צרו קשר באופן מידי עם עו"ד צבאי, עדכנו אותו בתוכן החקירה, כשהזיכרון שלכם עדיין "טרי" ואתם זוכרים את התשובות שעניתם לחוקר. חקירות מצ"ח רבות לא מסתיימות בחקירה אחת בלבד – כך שלא הכול אבוד.