תיקונים לחוק הצבאי בנושא עריקות
עונשי מאסר על עבירת עריקות
חשוב לציין כי על פי החוק, חייל שנעדר משירותו הצבאי לתקופה העולה על 21 יום נחשב עריק, כיוון שהוכיח במעשיו כי אין בכוונתו לחזור לצבא. בהתאם לחוק, טרם עדכונו, החייל צפוי, בעבירה של "עריקה" למאסר של עד 15 שנה. בעקבות התיקון הראשון לחוק השיפוט הצבאי, יופחת עונש המקסימום מ- 15 שנה לעד 7 שנים בזמן שגרה, ובזמן מלחמה ניתן להטיל עליו עונש עד ל- 10 שנים.
התיקון השני יגדיל את תקופת החזקה על פיה החייל לא התכוון לשוב לשירותו הצבאי מ- 21 יום לתקופה של 18 חודשים. יודגש כי התיקון מתייחס רק לעבירה החמורה הקבועה בסעיף 92 לחוק, כלומר היעדרות משירות בצבא מתוך כוונה שלא לחזור. כך לדוגמה, על התנהגות של חייל שרכש כרטיס טיסה לכיוון אחד מתוך כוונה לשהות בחו"ל לתקופה ארוכה, ניתן ללמוד מכך שאין בכוונתו לשוב לשירות, לפיכך הוא צפוי לעונש כבד וניתן לייחס לו עבירה על פי סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי
יש לזכור כי עבירת עריקות נחשבת לעבירה קשה שדינה מאסר, לכן חשוב לפנות לשירותיו של עורך דין צבאי, כדי לקבל ייעוץ מקצועי וליווי משפטי צמוד. עורך הדין יכול לסייע לנאשם לשמור על זכויותיו בחקירה ובמשפט, ולהגיע לתוצאות טובות יותר.
הרציונל מאחורי התיקונים לחוק
לדבריו של ממלא מקום ועדת חוץ וביטחון, אלוף משנה במילואים וח"כ מוטי יוגב, הרציונל העומד מאחורי התיקונים לחוק הצבאי בנושא עריקות טמון בכך כי מספר החיילים העורקים משירות צבאי אינו רב, ולרוב נסיבות עריקותם נעוצות במצב סוציו- אקונומי קשה או כתוצאה מאי הסתגלותם למערכת הצבאית. למעשה, על פי נתונים שנאספו, ניתן להבחין כי קיים קשר בין העריקים מספר רב של עולים חדשים או ילדי גלי העליות הגדולים שהגיעו לארץ, לכן, מתוך הכרת המציאות הסבוכה של אלה, החליטה ועדת חוץ וביטחון על השינויים בחוק.
תיקון החוק מתקן את העונשים הכבדים והלא פרופורציונליים שהוטלו עד היום על עריקים. מומלץ לעריק להגיע לבית המשפט הצבאי בליווי של עורך דין צבאי פרטי ומנוסה, המתמחה בדיני צבא, כדי לשמור על זכויותיו ולהתמודד נכון עם ההליך המשפטי.