צוואה הדדית - מהי? עו"ד דנה נוף
צוואה הדדית הינה צוואה הנערכת במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים בה קובעים בני זוג הוראות שוויוניות והדדיות זהות בנוגע למה ייעשה ברכושם לאחר מותם. בצוואה הדדית ניתן פתרון שוויוני של בני זוג המעוניינים להעביר את כל רכושם לבן/בת הזוג לאחר מותם. הנוסח המקובל והמוכר של צוואה הדדית קובע כי כל אחד מבני הזוג יוריש את רכושו למשנהו, כך שבן הזוג יורש באופן מלא ומחזיק בכלל הרכוש והכספים של בני הזוג, עד ליום פטירתו, אז עובר הרכוש לילדים, זאת על מנת למנוע כל אפשרות של קונפליקט בין בן הזוג הנותר בחיים, לבין הילדים.
אילו הוראות ניתן לקבוע בצוואה הדדית?
כמו בצוואה רגילה, כך גם בצוואה הדדית ניתן לקבוע הוראות, בהתאם לרצון הצדדים ולנסיבות המקרה. שני הצדדים צריכים להסכים ביניהם על אופן חלוקת רכושם בין היורשים, שכן אין לדעת מי ילך לעולמו ראשון. יש לעשות זאת בזהירות ככל הניתן ותוך כדי כבוד הדדי. לא אחת זה הוביל למקרה של פרידה ואז היה צורך למצוא עורך דין לענייני גירושין. בכל אופן חשוב להבין: עריכת צוואה זו, הקובעת שעם פטירתו של אחד מבני הזוג יזכה השני בכלל עזבונו, מונעת קונפליקט אפשרי בין ההורה הנותר בחיים לבין הילדים, כאשר אף הם זוכים בחלק מן העזבון. העברת כלל הרכוש לבן הזוג הנותר בחיים, מאפשרת לו להמשיך לנהל את חייו, לפחות מן הבחינה הכלכלית, ללא עימותים אפשריים עם יורשים אחרים. צוואה הדדית נועדה להבטיח לכל אחד מבני הזוג את השקט הנפשי הזה.
התיקון לחוק מגביל את ביטול הצוואות ההדדיות:
תיקון מס' 12 בחוק הירושה – סעיף 8א', התווסף לחוק באוגוסט 2005 והסדיר את נושא צוואה הדדית ואת תוצאות ביטולה על ידי אחד מהצדדים לה. טרם הוספת סעיף 8א' לחוק הירושה, לא הייתה התייחסות בחקיקה למקרה על פיו בוטלה הצוואה ע"י אחד מבני הזוג. בתי משפט נדרשו לא פעם לסוגיה זו. מחד, קיים העיקרון של חופש הציווי – דהיינו מתן אפשרות לאדם לעשות ברכושו כרצונו. מאידך, בצוואות הדדיות קיים עיקרון ההסתמכות של כל אחד מבני הזוג, אשר לא היה עורך את צוואתו אלמלא היה יודע שבן זוגו יערוך צוואה המכילה הוראות זהות.
מקרה אופייני של שינוי צוואה הדדית – לאחר פטירת אחד מבני הזוג כאשר בן הזוג הנותר בחיים זוכה בעיזבון משנהו, ובהמשך חייו מחליט לערוך צוואה אישית המבטלת את הצוואה ההדדית עליה הוא חתום. בצוואתו האישית, קובע בן הזוג שנותר בחיים הוראות שונות בנוגע לחלוקת עזבונו (באחד המקרים שנדונו בפסיקה, שינה בן הזוג הנותר בחיים את צוואתו לטובת אשתו השניה וילדם המשותף, תוך נישול ילדיו מנישואיו הראשונים מצוואתו). התיקון בחוק הירושה מונע מצבים כגון אלו ומבסס את האפשרות של עריכת צוואה הדדית ושמירה על אינטרס ההסתמכות של בני הזוג האחד בצוואתו של האחר.
כאשר שני בני הזוג עדיין בחיים , ביטול או שינוי צוואה הדדית אפשרי :
על המצווה המעונין לבטל את צוואתו, למסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני (קרי, לבן/בת הזוג). לאחר שנמסרה הודעה כאמור, הצוואות ההדדיות של שני המצווים בטלות.
לאחר מות מי מבני הזוג, ביטול או שינוי צוואה הדדית אפשרי באחת משתי הדרכים הבאות:
באם טרם חולק העיזבון: בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו, יידרש לוותר על כל מה שהוא עתיד לרשת בעיזבון בן זוגו.
לאחר חלוקת העיזבון: בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב לעיזבון את כל מה שירש לפי הצוואה ההדדית. אם ההשבה אינה אפשרית בעין ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.