פגיעה מינית בצבא: הטרדה מינית, תקיפה מינית ואונס
פגיעה מינית היא אחת מהסיוטים של כל אישה, אך לצערנו היא נפוצה מאוד בישראל, בה דווח כי אחת מכל שלוש נשים סבלה מהטרדה מינית בחייה. צה"ל נגוע גם הוא בתופעה, ופגיעה מינית בצבא היא אחת מהתופעות הקשות והכואבות ביותר. נשים מהוות את הרוב המוחלט של הנפגעות מעבירות מין, אך קיימים גם גברים שנפגעו פגיעה מינית מגברים ומנשים, כמו גם נשים הנמצאות בצד הפוגע.
פגיעה מינית כוללת בתוכה מעשים המתחלקים בדרך כלל לשלושה סוגים: הטרדה, תקיפה ואונס. הטרדה מינית נחשבת התנהגות מינית מילולית או שאינה פיזית, הכוללת התייחסויות מיניות משפילות לאדם על רקע זהותו המינית, מינו או מיניותו. גם חיזורים, הצעות מיניות, הערות או מחמאות מיניות המופנות למי שמבהיר כי הוא אינו רוצה בהם – נחשבים להטרדה מינית האסורה על פי החוק. בכל הנוגע לפגיעה מינית במצב בו קיימים יחסי מרות בין הפוגע לבין הנפגע, החוק קובע כי כל התייחסות מינית, גם אם לא הייתה לה התנגדות, היא הטרדה מינית. זאת מחשש שבעלי סמכות ינצלו את הכוח שבידיהם ואת הפחד הטבעי השורר אצל אנשים הנתונים למרותם.
לתקיפה מינית ייחשב מגע פיזי מיני הנעשה ללא הסכמת הנפגע. לא רק נשיקה או ליטוף נחשבים לתקיפה מינית, גם התחככות מכוונת שכביכול נעשתה בתום לב היא תקיפה מינית שמהווה עבירה פלילית לכל דבר.
חווית פגיעה מינית בצבא? יש למי לפנות
לא צריך להגיע לאונס כדי להתלונן על מי שפוגע בך. תקיפה או הטרדה מינית יכולות לגרום לנזקים נפשיים ופיזיים חמורים ביותר, החל מהפרעות אכילה והתמכרויות, וכלה בדיכאון, חרדות ובסופו של דבר גם מקרים רבים של התאבדויות על רקע פגיעה מינית. עבריינים שתוקפים או מטרידים מינית צריכים להיות מוקעים מהחברה, ואין שום סיבה שתסבלו את הפגיעות האלו.
אפשר להתלונן על פגיעה מינית בצבא בדרכים שונות, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין צבאי מומחה שינחה אתכם בצעדים הבאים שלכם. הטיפול בתוקף יכול להיעשות במסגרת הצבא, לאחר הגשת תלונה לקצינת יוהל"ן ביחידה, למפקד הישיר או למצ"ח – הליך שאם יגיע להרשעת התוקף, הוא ירצה עונש מאסר בפועל, יישא רישום פלילי וישוחרר מהצבא בביזיון ללא דרגותיו. ניתן גם להגיש תביעת נזיקין נגד התוקף, בעקבות הנזקים הפיזיים והנפשיים שנגרמו כתוצאה מהפגיעה המינית. תביעה כזו מורכבת יותר מתלונה על ביצוע עבירה פלילית, משום שהיא דורשת הוכחת נזק וגם הוכחות ברורות לביצוע העבירות, אך אם תצליחו להוכיח את הפגיעה ממשית שנגרמה ליכולת התפקוד שלכם, תוכרו בסופו של דבר כנכי צה"ל ותזכו להטבות המיועדות עבורם.
מה אומר החוק למניעת הטרדה מינית?
החוק למניעת הטרדה מינית נחקק בשנת 1998 ומאז, כמו מרבית החוקים, עבר תיקונים לאורך השנים. אמנם החוק עוסק בעיקר בהטרדה מינית בעבודה אך בהחלט רלוונטי גם לגבי הטרדה מינית בצבא, שכן במהלך השירות הצבאי מתקיימים יחסי מרות בין מפקדים וחיילים כפי שקורה בין עובדים ומעסיקים. בנוסף, גם בין חיילים באותה דרגה יכולה להתקיים פגיעה על רקע מיני בנסיבות שונות.
על פי החוק, הטרדות מיניות יכולות להיות סחיטה באיומים כאשר האדם נדרש לעשות מעשה בעל אופי מיני, וכן מעשים מגונים, והתייחסויות חוזרות שמתמקדות במיניות האדם כאשר הוא הראה למטריד שאינו מעוניין בהתייחסויות אלו. כמו כן, הטרדה מינית היא הצעות חוזרות שיש להן אופי מיני, ושוב כאשר האדם הראה למטריד שאינו מעוניין בהן. זאת בנוסף להתייחסויות מבזות או משפילות הקשורות למינו או מיניותו של אדם, וכן פרסום של הקלטות, סרטים או צילומים המתמקדים במיניותו, בלי שניתנה הסכמתו ואם נסיבות הפרסום עלולות לבזות או להשפיל אותו.
נכון וראוי להדגיש כי הרף של הטרדה מינית בצבא הוא אפילו נמוך יותר מהאמור לעיל. עקב יחסי המרות השוררים בצה"ל, האדם המוטרד (קורבן העבירה) אפילו לא צריך להראות לצד המטריד כי הוא אינו מעוניין בהצעות, באמירות או כל התייחסות בעלת אופי מיני. די שהתקיימו הצעות והתייחסויות כאלו על מנת שהמקרה יוגדר כהטרדה מינית. יודגש כי הענישה המרבית על הטרדות מיניות נעה בין שנתיים לארבע שנות מאסר כתלות בנסיבות המקרה. זאת בנוסף לענישות אחרות כגון הורדה בדרגה, שחרור מצה"ל, רישום פלילי, עבודות שירות, מאסר על תנאי ועוד.
מה עושים במקרה של הטרדה מינית?
מי שנפגע מהטרדה מינית בצבא יכול להגיש תלונה למצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), אשר תפתח בחקירה לאיסוף ראיות ולגיבוש כתב אישום כנגד המטריד. בנוסף, ניתן לפנות אל המפקדים הישירים ביחידה ולספר על פגיעה על רקע מיני. מחובתם של המפקדים לקדם את הטיפול בתלונה ולהעבירה לגורמים האחראיים על כך, מבלי לנסות למנוע בכל דרך את קידום הנושא.
ניתן לפנות אל מרכז מהו"ת – מרכז התמודדות ותמיכה. במרכז זה ניתן לקבל תמיכה נפשית וליווי לכל אורך הדרך לרבות בפנייה למצ"ח. יש לציין כי הפנייה אל המרכז יכולה להיעשות בדיסקרטיות מלאה, אף ללא מעורבות של המפקדים הישירים ביחידה, ולא ניתן למנוע את קבלת הסיוע והליווי מהחייל או החיילת. בנוסף, לקבלת סיוע נפשי ניתן לפנות אל קציני בריאות הנפש של צה"ל.
תקפו אתכם? הטרידו אתכם? חוויתם פגיעה מינית בצבא? עו"ד צבאי דנה נוף תסייע לכם לבחור בדרך הטובה ביותר לעשות דין עם התוקף, להפסיק את הסבל ולקבל את המגיע לכם. להתייעצות עם עו"ד צבאי דנה נוף, לחצו כאן או התקשרו: 03-7360260 | 04-86820000.