סניף תל אביב: 03-7360260

|

 סניף חיפה: 04-8682000

חיפוש
חיפוש

השתמטות מצה"ל

עבירות סמים בצה"ל הן מהעבירות החמורות ביותר שניתן לעבור עליהן בצבא

הבסיס החוקי לעבירות אלה נגזר מפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש, תשל"ג-1973) – פקודה העוסקת בכל נושא הסמים בישראל – וגם מפקודת מטכ"ל המסדירה את אופן הטיפול בעבירות סמים. קיים הבדל משמעותי ביחס לעבירות מסוג זה בין מערכת האכיפה האזרחית לבין בתי הדין הצבאיים והמשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח). בעוד המשטרה האזרחית נוטה להעלים עין מעבירות שימוש ואחזקה בסמים קלים וברוב המקרים הדבר לא מגיע לכדי כתב אישום, צה"ל הכריז מלחמה של ממש נגד השימוש בסמים והוא פועל בכל החזיתות: מניעה, אכיפה וענישה.

לתפיסת צה"ל, שימוש בסמים עומד בסתירה מוחלטת לערכי הצבא ולכובד האחריות המוטלת על החיילים, אחריות הנוגעת לחיי אדם ולביטחון המדינה.

כפועל יוצא מתפיסה זו, העונשים על עבירות סמים בצה"ל הם חמורים במיוחד, וכוללים רישום פלילי ועונשי מאסר בפועל, וממש לא משנה היכן ומתי בוצעה העבירה; אם במהלך שמירה בבסיס או בזמן חופשה בבית – תמיד תחשב העבירה כעבירת סמים שבוצעה במהלך השירות בצה"ל, והעונש עליה יהיה בהתאם.

ההשלכות של עבירות סמים בצה"ל הן קשות ומגוונות. הנה כמה מהן:

  • עונש מאסר בפועל.
  • רישום פלילי – דבר שעתיד ללוות את החייל למשך שנים ארוכות לאחר שסיים את שירותו הצבאי.
  • הורדה לדרגת טוראי והורדת הסיווג הביטחוני.
  • שחרור מצה"ל על רקע שימוש בסמים.
  • שלילת רישיון נהיגה צבאי ואזרחי.

מי מוסמך לשפוט חיילים על עבירות סמים בצה"ל?

הסמכות השופטת במקרים של עבירות סמים בצה"ל יכולה להיות בית הדין הצבאי כמו גם בית המשפט האזרחי. למרות שהיועץ המשפטי לממשלה מוסמך להעביר את הדיון לבתי המשפט האזרחיים, עבירות סמים יידונו בדרך כלל בפני בית דין צבאי, זאת מתוך גיבוי מוחלט שמעניק היועהמ"ש לפרקליטות הצבאית המבקשת להחמיר עם העבריינים ולדון אותם בבית דין צבאי, על כל המשתמע מכך.

הצעדים הננקטים במקרה של חשד לעבירות סמים בצה"ל

אם יש חשד נגד חייל לעבירות סמים בצה"ל, על מפקדו לדווח מיידית על כך למשטרה הצבאית החוקרת, ואילו היא מצדה פותחת מיד בחקירה. כמו כן, ישנם מקרים בהם מצ"ח מקבלת מידע מודיעיני ממקורות שונים ולאו דווקא מהמפקד, ובעקבות זאת תפתח חקירה כנגד החייל החשוד.

חשוב מאוד: מרגע פתיחת החקירה נגדכם, כל מה שתגידו ישמש כראיה נגדכם. לאכדאי לדבר עם אף אחד מטוב ועד רע ללא התייעצות עם עורך דין צבאי מומחה.

עם היוודע דבר החשד, הצעד המידי שיינקט כנגד החייל הוא איסור מוחלט על נהיגה ברכב צבאי עד לתום ההליכים כנגדו. לאחר שיינתן פסק הדין, יש לסמכות הרישוי בצה"ל אפשרות להחזיר את הרישיון אם תשתכנע שיש מקום לכך.

בדיקת שתן – מחשד לראיה

שרידי סם עלולים להימצא בגוף המשתמש כשבועיים-שלושה לאחר השימוש. שרידי מריחואנה יכולים להימצא עד כשבועיים בגוף. בהתאם לזאת, בדיקת שתן יכולה לבחון אם השתמשתם בסמים גם שבועיים ושלושה לאחר השימוש. גם המשטרה הצבאית החוקרת יודעת מכל זה, ולכן הדבר הראשון שחוקרי מצ"ח יבקשו מכם יהיה בדיקת שתן, מהסיבה הפשוטה שכל עוד לא נלקחה בדיקת שתן מהחשוד, המידע המודיעיני נגדו הוא בגדר חשד בלבד. אם לאחר בדיקת שתן נמצאו בגוף החייל שרידי סם – החשד הופך לראיה וההרשעה היא כמעט וודאית. 

זכותכם לסרב לבדיקת שתן שלא במסגרת צו קש"ב

זכותכם המלאה לסרב לבדיקת שתן, ואין צורך לפחד מהאיומים וההפחדות שיפעילו עליכם חוקרי מצ"ח. זכרו: כל עוד לא נמצאה בדיקת שתן שלכם ובה שרידי סם – המידע שכנגדכם הוא בגדר חשד בלבד.
אם סירבתם לבדיקת שתן, מגיע השלב הבא: בדיקת שתן במסגרת צו קש"ב. צו קש"ב הוא צו הניתן על ידיקצין שיפוט בכיר. אם קיבלתם הוראה לביצוע בדיקת שתן במסגרת צו קש"ב, אסור לכם לסרב לה, ואם תסרבו אתם צפויים לעמוד לדין בשל סירוב להיבדק – עבירה שעונשה מאסר בפועל (בדרגת חומרה של הודאה בשימוש בסמים קלים), ובנוסף לכל גם רישום פלילי מופחת שבו יציינו כי הרישום הוא בגין סירוב להיבדק.

עורך דין צבאי – האפשרות שלכם לצאת מזה עם כמה שפחות נזקים

למשטרה הצבאית החוקרת שיטות חקירה רבות ומגוונות, בהם הפעלת סוכנים סמויים, מדובבים, איומים, הפחדות ומניפולציות. חייל העומד לחקירת מצ"ח ללא עזרת עו"ד צבאי עשוי ליפול בקלות למלכודות רבות ומתוחכמות שהוא כלל לא מודע לקיומן. אם עברתם על עבירות סמים בצה"ל, התייעצות עם עורך דין צבאי היא חיונית גם לצורך ייצוגכם בבית הדין הצבאי, דבר שעשוי לסייע לכם בהקלת עונשכם.
ליצירת קשר עם עו"ד צבאי  

רוצים לדעת יותר על השירותים המשפטיים המוצעים לכם על ידי עורכת הדין דנה נוף בתחום המשפט הצבאי-פלילי? צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ:

צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ: