סניף תל אביב: 03-7360260

|

 סניף חיפה: 04-8682000

חיפוש
חיפוש

סירוב פקודה: כל מה שרציתם לדעת

מתי אסור לסרב פקודה? מתי סירוב פקודה הוא חובה חוקית? ומהי פקודה בלתי חוקית בעליל?

סירוב פקודה הוא אחת מהעבירות אליהן מתייחס כל צבא בעולם בחומרה רבה. צבא הוא גוף השואב את כוחו מהמבנה ההיררכי שלו, וכל פגיעה בשרשרת הפיקוד עשויה לחבל בכל המערכת כולה. צה"ל, כמו כל צבא בעולם, מייחס חשיבות עליונה למשמעת ומחמיר ביותר עם עבירות משמעת, ולו הקלות ביותר. בהתאם לזאת, סירוב פקודה נתפס כזלזול וחבלה במערכת כולה שיש לטפל בו בחומרה הרבה ביותר. למרות זאת, יש מקרה אחד בו חייל חייב לסרב פקודה, ואם לא יעשה זאת תוטל עליו כל האחריות לכך – פקודה בלתי חוקית בעליל.

סירוב פקודה – עבירה על סעיפים 122,123,124 לחוק השיפוט הצבאי 


סירוב פקודה במקרה של פקודה בלתי חוקית בעליל
בחוק השיפוט הצבאי יש שלושה סעיפים הנוגעים לסירוב פקודה.

על פי סעיף 122, סירוב פקודה במזיד הוא עבירה שהעונש עליה הוא עד שלוש שנות מאסר. אם חייל סירב פקודה במזיד במהלך פעילות קרבית – העונש הוא עד 15 שנות מאסר.
סעיף 123 קובע עונש מאסר של עד שנתיים למסרב פקודה, ואם העבירה בוצעה במהלך פעילות קרבית – העונש הוא עד 10 שנות מאסר.
סעיף 124 לחוק השיפוט הצבאי קובע עונש של עד שנת מאסר לחייל שהתרשל במילוי פקודה או במילוי תפקידו בצבא, ועד שנתיים מאסר למפקד יחידה או חייל בדרגת סמל ומעלה שהתרשל במילוי פקודה.
ההבדל בין הסעיפים הוא בחומרת העבירה. בעוד סעיף 122 עוסק בחייל שסירב פקודה במזיד ולפיכך עונשו חמור ביותר, סעיף 123 דן בסירוב פקודה ללא כוונת זדון – עבירה חמורה פחות שהעונש עליה קל משמעותית. לעומת שני הסעיפים האלה, סעיף 124 עוסק בעבירת מילוי פקודה ברשלנות.

כאמור, סירוב פקודה הוא עבירה חמורה שהעונש עליה יכול להגיע ל-15 שנות מאסר. עם זאת, במקרה של פקודה בלתי חוקית בעליל חובתו של החייל לסרב מידית לפקודה, ואם החליט לציית לה הוא עתיד לשאת במלוא האחריות לתוצאות.
מהי פקודה בלתי חוקית בעליל? קשה מאוד לקבוע, ואף בתי המשפט התחבטו בשאלה זאת בעשרות מקרים. ככלל, פקודה בלתי חוקית היא כזו שנוגדת את חוקי מדינת ישראל ואת כללי המוסר והמצפון האנושי. אלה עשויות להיות הגדרות נזילות ומשתנות, ולכן יש להפעיל שיקול דעת באשר לפקודה שנראית כבלתי חוקית. למעשה, במצב הקיים יש מלכוד בו חייל לא יודע כיצד עליו לפעול במקרה של פקודה הנמצאת בשטח האפור. אם יבחר לסרב פקודה – הוא עשוי לעמוד לדין בעוון סירוב פקודה, אם יבחר לבצע את הפקודה – הוא עשוי לעמוד לדין בעוון ביצוע פקודה בלתי חוקית.
להתייעצות עם עו"ד צבאי דנה נוף, לחצו כאן.

רוצים לדעת יותר על השירותים המשפטיים המוצעים לכם על ידי עורכת הדין דנה נוף בתחום המשפט הצבאי-פלילי? צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ:

צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ: