מעמד ספורטאי מצטיין – כל מה שצריך לדעת
הישגיה של מדינת ישראל בספורט אמנם לא תמיד משביעים רצון, אך ניסיונות לפתח כישרונות מולדים בתחום ולתת להם ביטוי, בהחלט יש. אחד מהם הוא מעמד "הספורטאי/ת המצטיינ/ת", "הספורטאי/ת הפעיל/ה" או ה"עילוי" אשר מוענק בידי ועדה של מינהל הספורט בשיתוף עם אגף כוח האדם בצה"ל. הגדרת חייל כ"ספורטאי מצטיין", מאפשרת לו למעשה להמשיך ולהתאמן בתחום שבו ניכרו כישוריו במקביל לשירות הצבאי.
כיצד זה מתאפשר? באמצעות חובת הגעה יוצאת דופן בהיקפה לצבא, הגדרת תפקיד מצומצמת מאוד, היתר השתתפות בתחרויות בארץ ובעולם והתחשבות בצרכים הרפואיים של החייל, על מנת לא לפגוע בהישגיו.
איך בוחרים ספורטאי מצטיין?
כפי שהוסבר מעלה, ועדת האיגוד, אשר מורכבת מוועדת הנוער, המינהל המקצועי ומזכ"ל איגוד הספורט היא שמכריעה מי יזכה במעמד. החלטותיה, חשוב לציין, מבוססות על מספר שיקולים, ביניהם ייצוג המדינה בתחרויות מטרה בינלאומיות, דוגמת אליפויות עולם; איכות ההישגים של המועמד; קביעת שיא ישראלי לנוער ומקבץ הישגים איכותיים של המבקש שיעיד שלא מדובר בהישג חד פעמי. יש לציין כי לוועדה הבוחרת ישנו שיקול דעת רחב במתן המעמד, אשר עשוי להיות מושפע ממצב המקצוע הספציפי של המועמד, ומרצון לתת דחיפה לתחום אתלטי מסוים על פני אחר.
איך מקבלים מעמד ספורטאי מצטיין?
את הבקשה להכרה במועמד כספורטאי מצטיין יש להגיש לפחות 10 חודשים לפני מועד הגיוס, על גבי טופס מובנה שקיים במזכירות האיגוד. את הטופס יש להחתים בידי מנהל האגודה והאתלט המבקש בצירוף צו הגיוס. אם המועמד טרם קיבל צו גיוס, עליו להגיש את הטופס בלי הצו, ולעדכן את האיגוד כשיגיע.
על פניו נדמה ההליך כפשוט להפליא: מגישים טפסים, ממתינים לוועדה – והופכים לספורטאים מצטיינים. אולם בביורוקרטיה כמו בביורוקרטיה, ישנם מי שעלולים ליפול בין הכיסאות, ולעתים, כך מתברר, לא רק כישורים ספורטיביים נדרשים לקבל את הזכויות. דוגמה למקרה כזה התפרסמה לפני מספר חודשים באתר "וואלה!". על-פי כתבתו של אוהד גרינוולד, מצטיירת תמונה קשה שלפיה משבש האיגוד, שלו שיקול דעת נרחב בהחלטה מי יזכה למעמד הנחשק, את נתוני הספורטאים בהתאם לשיקולים שזרים לגמרי לכישוריהם הספורטיביים. בכתבה נטען כי ההחלטה מתבססת על עסקנים ה"בוחשים" ברישומים, ופעמים רבות זוכים שחקני כדורסל ממוצעים לחלוטין לתואר המפואר.
לאורך השנים ניכרה ביקורת רבה על מוסד הספורטאי המצטיין. נטען כי מדובר בהפרה בוטה של עיקרון השוויון מול מתגייסים אחרים, וכן כי כתוצאה מן הפטורים המשמעותיים הופכים הספורטאים המצטיינים למיותרים לחלוטין מבחינת הצבא. על רקע דיון זה בדיוק הוגשה בשנת 2008 הצעת חוק של ח"כ חיים כץ (ליכוד) שביקשה לפטור ספורטאים מצטיינים משירות צבאי ולחייבם בשירות לאומי, בהתאם לנסיבות כל מקרה לגופו ועל פי שיקול דעתו של שר הביטחון. הצעת חוק זו טרם עברה, אך ייתכן כי תשוב לשולחן הכנסת בעתיד.
במקרים מסוימים ישנם ספורטאים שאינם מקבלים את המעמד, אף שהם ראויים לו. הסיבות יכולות להיות הגבלת מכסות בענף הספציפי, או בגלל שיקולים אחרים. במקרים אלו מומלץ להיעזר בעורך דין צבאי שיכול לסייע לצעיר שניצב מול הצבא, ואף לאפשר לו להמשיך להתאמן גם במהלך שירותו.
אם נתקלתם בבעיה מעין זו וחשתם כי נתוניכם שובשו; או אם אתם חוששים כי כך יקרה גם בעניינכם, רצוי מאוד לפנות לעורך דין צבאי אשר יסייע בטיפול בבקשתכם.