סניף תל אביב: 03-7360260

|

 סניף חיפה: 04-8682000

חיפוש
חיפוש

זכויות חיילי מילואים – יחסי עובד-מעביד בשירות מילואים

במדינת ישראל, בה הצבא הוא חלק בלתי נפרד מן החיים, חיכוכים בין עובד למעביד על רקע השירות הצבאי הם בלתי נמנעים. חובת שירות המילואים מציבה אתגרים לא פשוטים למעסיקים ולעובדים. מעסיקים רבים נמנעים מלהעסיק עובד המשרת במילואים מחשש לאובדן ימי עבודה ונזק שייגרם לעסק, ויש כאלה שבניגוד לחוק אף מפטרים עובד היוצא לשירות במילואים או מאיימים בפיטורים. לעומתם ישנם מעסיקים רבים שמעדיפים עובדים המשרתים במילואים על פני אלה שאינם משרתים מתוך רצון לתמוך בצה"ל ובחייליו, חלקם גם תומכים תמיכה פיזית ומורלית בעובדים ובבני משפחותיהם. בעקבות המורכבות הנלווית לעבודה במהלך שירות מילואים נחקקו חוקים רבים שמטרתם להסדיר את זכויות חיילי המילואים בעבודה, כמו גם את חובותיהם כלפי המעסיק.

חובת הודעה למעביד על שירות מילואים 

השירות במילואים הובא לידיעתו תוך שבעה ימים מקבלת הצו. אם הבוס מסרב לחתום, ציינו את זה על גבי הצו, למקרה הצורך.לפני שנתחיל בפירוט זכויות חייל מילואים מול מעסיקו, נקדים כי עובד הנקרא לשרת במילואים חייב להודיע למעסיקו באופן מידי עם קבלת הצו, בין אם הוא עובד ובין אם הוא מועמד לעבודה חדשה. כשאתם מודיעים לבוס כדאי שתחתימו אותו על כך שדבר

הזכויות המגיעות על פי חוק לחייל מילואים בעבודה

בין הזכויות המוקנות לחיילי מילואים, נמצאת גם הזכות לשוויון בעבודה, שמשמעה האיסור להפלות עובד בגין שירותו במילואים.
חוק "חיילים משוחררים (החזרה לעבודה למשרתים במילואים)" (התש"ט – 1949) קובע כי מי שמועסק לפחות 12 חודשים במקום עבודתו, אסור לפטרו בשל יציאה לשירות מילואים, קריאה לשירות או שירות מילואים צפוי. האיסור הקבוע בחוק כולל גם פיטורין בשל משך השירות או תדירותו.
כמו כן, לא רק שאסור לפטר עובד בגין שירות מילואים, החוק אוסר לפטר עובד מכל סיבה שהיא במהלך שירות מילואים עד לאחר 30 יום לתום השירות. ימי ההודעה המוקדמת המחויבים על פי חוק יחלו רק לאחר 30 יום מתום השירות.
אי-חידוש חוזה גם הוא נחשב לפיטורין. אם המעסיק בחר לא לחדש או לא להאריך חוזה עם עובד בשל שירות מילואים צפוי, קריאה לשירות מילואים או יציאה לשירות מילואים, זו עבירה על החוק. בעבירה זו נכללת גם אי-קבלת עובד לעבודה בגין שירות
מילואים.

תביעה

משרת במילואים שפוטר בעבודתו בגין השירות יכול להגיש תביעה נגד המעסיק בפני וועדת התעסוקה במשרד הביטחון. כמו כן ניתן להגיש תלונה בפני יחידת האכיפה במשרד הכלכלה.
חשוב לדעת: משרד הביטחון מעניק ייעוץ משפטי חינם לחיילי מילואים שפוטרו או שלא התקבלו לעבודה בגין שירותם.
בסמכות וועדת התעסוקה לפעול בכמה דרכים:
  • מתן צו למעסיק המורה לו לקבל את העובד לעבודה או להחזירו.
  • קביעת פיצויים לעובד עד שווי של 5 פעמים משכר החודש שהיה אמור לקבל (אם מדובר באי-קבלה לעבודה) או קיבל (אם מדובר בפיטורין). ועדת התעסוקה יכולה לגזור גם על פיצויים עד שווי של 5 פעמים השכר הממוצע במשק. הפיצויים ישולמו, כמובן, על ידי המעסיק.
  • צו משולב – הוראה למעסיק לקבל את העובד ובמקביל גם לשלם לו פיצויים. במקרה כזה הפיצויים המשולמים יהיו רק בשווי ערך הנזק שנגרם לעובד בגין הפיטורין.
לפנייה לעורך דין צבאי דנה נוף – לחצו כאן

רוצים לדעת יותר על השירותים המשפטיים המוצעים לכם על ידי עורכת הדין דנה נוף בתחום המשפט הצבאי-פלילי? צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ:

צרו איתנו קשר במייל, בטופס, או בעניינים דחופים בטלפון או בווטסאפ: