הטרדה מינית בצה"ל – כך תתמודדו עם התופעה
הטרדה מינית בצה"ל היא אחת התופעות הכואבות ביותר בחברה המודרנית. נשים נתקלות בהטרדה מינית כמעט בכל מקום: מקום העבודה, חוג הריקודים, מועדון, חדר כושר ובכל מרחב בו מתקיימים יחסים חברתיים. אופיו הייחודי של הצבא הופך אותו לנוח במיוחד לתופעות של הטרדה מינית. הצבא הוא מבנה היררכי במהותו, וקיימת בו חובת ציות קשוחה במיוחד, מה גם שאין אפשרות "לקום וללכת" – להפסיק את שירות החובה בצבא כמו שניתן לעזוב מקום עבודה. אנחנו רגילים לחשוב על הטרדות מיניות בצה"ל כתופעה שמתרחשת בעיקר במרחב המרות שבין פקוד למפקד, בין חיילת לקצין, אך הטרדה מינית בצה"ל יכולה להתרחש גם בין החיילים או החיילות, וגם בין חיילים בני אותם מין.
צה"ל מנסה להיאבק בהטרדה מינית ולמגר את התופעה, ואכן הנתונים מספרים כי חל גידול ניכר במספר התלונות על הטרדה מינית בצה"ל – תלונות שנחקרות במצ"ח ואחר כך מגיעות במקרים רבים לכדי כתב אישום והרשעה פלילית. עם זאת, אפשר להסתכל על גידול זה בדרך אחרת לגמרי: מאות תלונות שמספרות סיפור עגום מאוד על התפשטות התופעה בצה"ל, דבר שיש להיאבק בו מאבק ארוך וחסר פשרות כדי למגר את הנגע.
אילו מעשים נחשבים להטרדה מינית בצה"ל?
החוק למניעת הטרדה מינית קובע את המעשים האסורים הנחשבים כהטרדה מינית אסורה. הטרדה מינית היא בעיקרה פגיעה מילולית על רקע מיני כמו התייחסות משפילה למינו, נטייתו המינית ומיניותו של אדם, הערות מיניות, חיזורים והצעות מיניות חוזרות לאדם שהבהיר בכל דרך כי הוא לא מעוניין בהם. במקרה שדברים אלו נעשים על ידי אדם שיש לו יחסי מרות עם המוטרד – כל מעשה או אמירה ייחשבו להטרדה גם אם לא הובעה להם כל התנגדות, לאור ההבנה כי במערכת יחסים שמושתתת על יחסי מרות יכול להיווצר פחד מהתנגדות למעשי הפוגע בעל הסמכות. דבר זה אומר למעשה, כי מפקד או קצין שאמר לחיילת דבר בעל אופי מיני, אפילו אם היה זה רק ברמז, הדבר נחשב להטרדה מינית בצה"ל ואפשר וצריך להתלונן על כך.
אם מישהו הטריד אתכם מינית בצבא, כדאי שתתלוננו סמוך ככל שניתן למעשה. לפני שתתלוננו, מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין צבאי מומחה שיידע להדריך אתכם מה עליכם לעשות, איך והיכן עליכם להתלונן. התלונה יכולה להיות מוגשת למפקד (כמובן שלא במקרה שהוא המטריד), לקצינת יוהל"ן המוצבת בכל יחידה, לקצינת פניות הציבור או למצ"ח.
אל מי פונים במקרה של הטרדה מינית
כפי שנראה בהמשך, ישנם סוגים שונים של עבירות מין ולמרבה הצער כולן עלולות להתרחש במהלך השירות הצבאי, אם כי הטרדות מיניות בצה"ל הן הנפוצות ביותר. במידה שחוויתם פגיעה על רקע מיני תוכלו לפעול במספר ערוצים. ראשית, בכל פגיעה עם אופי מיני ניתן לפנות אל המפקדים הישירים שלכם ביחידה, אשר מתפקידם לקדם את התלונה ולטפל בנושא מבלי לנסות בשום אופן להקל בה או לשדל אתכם שלא להגיש תלונה.
אפשרות נוספת היא לפנות ישירות אל מצ"ח ולהגיש תלונה, מה שיפתח למעשה בחקירה ובהליכים משפטיים. כמו כן, ניתן לפנות אל מהו"ת – מרכז התמודדות ותמיכה. המרכז כפוף ליוהל"מ (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר). במרכז מספקים סיוע נפשי למי שנפגע ממעשים בעלי אופי מיני וכן לחיילים וחיילות במצבים נוספים, בין היתר, באמצעות טיפולים רגשיים וליווי. אם בחרתם להגיש תלונה למצ ח תוכלו לעשות זאת גם בסיוע של מרכז מהו ת, כאשר עובד סוציאלי ילווה אתכם לאורך הדרך. מצד שני, אין צורך להגיש תלונה על מנת לפנות אל המרכז ולקבל סיוע, אך כן צריך לתאם הגעה מראש.
יש להדגיש כי אין מגבלה על הפנייה אל מרכז מהו ת מבחינת אופי השירות הצבאי שלכם, מיקום הבסיס שלכם וכדומה, וגם אין צורך לקבל הפנייה מרופא, מפקד או כל גורם אחר – מה שמאפשר דיסקרטיות מלאה. בנוסף, אין אפשרות למפקדים למנוע מכם הגעה למרכז ואם תרצו שהם לא יידעו על כך, תוכלו לקבל במהו"ת הפנייה שנראית בדיוק כמו הפנייה מרופא, ולהציג בפני המפקדים אישור שהייתם בהפניה רפואית.
סוגים נוספים של פגיעות מיניות בצבא
למרבה הצער, הטרדה מינית בצבא היא לא הפגיעה היחידה שמתרחשת על רקע מיני. ישנן עבירות מין נוספות ובהן גם חמורות במיוחד, אשר הגדרותיהן והענישה עליהן נובעות מחוק העונשין. העבירה החמורה ביותר היא ללא ספק אונס, המוגדר כמי שבועל אישה ללא הסכמתה החופשית, או בהסכמה שהושגה במרמה, או בניצול מצב של חוסר הכרה או כל מצב אחר המונע הסכמה חופשית. ישנן נסיבות מחמירות המעלות את הרף ל- 20 שנות מאסר כגון שהאונס נעשה תוך איום בנשק קר או חם, בנוכחות אחרים, תוך התעללות, תוך גרימת חבלה גופנית, ועוד. יש להדגיש כי ההגדרה "בועל אישה" משמעה לא רק החדרה של איבר המין של הגבר לאיבר המין של האישה, אלא כל איבר מגופו או חפץ כלשהו.
עבירה נוספת שבהחלט עשויה להיות רלוונטית לשירות הצבאי הינה בעילה אסורה בהסכמה. זוהי עבירה המתקיימת בעת בעילה של אישה שגילה מעל ל- 18 שנים, תוך ניצול של יחסי מרות בשירות (כולל שירות בכוחות הביטחון). עבירה נוספת הינה מעשה סדום, שהינו חדרה של איבר גוף או חפץ אל גופו של קורבן העבירה .
עבירה נוספת בתום עבירות מין היא מעשה מגונה, כלומר מעשה שנעשה באדם ללא הסכמתו לצורך סיפוק, ביזוי או גירוי מיני, תוך ניצול יחסי מרות בשירות. קיימות גם נסיבות מחמירות לעבירה זו, למשל שימוש בכוח, איומים או הפעלת אמצעי לחץ, אשר עשויות להעלות את רף הענישה. יש לשים לב שגם בצה"ל מתקיימת עבירת מעשה מגונה בפומבי בפני אדם אחר וללא הסכמתו, או מעשה מגונה תוך ניצול של יחסי מרות, והענישה על עבירה זו הינה עד שנת מאסר אחת.
סוגיית הפיצויים בגין הטרדות מיניות בצבא
חשוב לדעת כי על פי החוק למניעת הטרדה מינית, אפשר לתבוע פיצויים בתביעה אזרחית בגין הטרדה מינית בצה ל או בכל מקום אחר. במקרים כאלו, בית המשפט רשאי לקבוע פיצויים של עד 120 אלף שקלים מבלי שהתובע צריך להוכיח נזקים שנגרמו לו. אל הסכום המכובד הזה בהחלט עשויים להצטרף פיצויים נוספים, ובפרט אם קיימים נזקים גופניים ונפשיים, כאשר במקרה של עבירות מין לסוגיהן ידוע היטב כי קיימות השלכות נפשיות מהותיות, שלעיתים מלוות את האדם לאורך שנים. מעבר לכך, אם ישנם נזקים גופניים או נפשיים עקב עבירות מין בצה ל הרי שניתן להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון על מנת לקבל הכרה בנכות, ממש כמו בכל פגיעה אחרת במהלך השירות הצבאי. על פי רוב מדובר בפגיעות על רקע נפשי המזכות בתמיכה כספית, טיפולית ונוספת שממומנת על ידי המדינה דרך משרד הביטחון. כמובן שלצורך התביעה להכרה בנכות חשוב להיות מלווים בעורכת דין בעלת ניסיון רב בתחום והיכרות מצוינת עם המערך השיקומי של משרד הביטחון.
הדרך לשיפור ושינוי עדיין ארוכה
למרות שיש הגדרה רחבה וברורה למה נחשב להטרדה מינית, ולמרות שקיימים נהלים ברורים וענישה די מרתיעה, הטרדות מיניות בצהל עדיין נפוצות. למעשה, גם הטיפול בהן בכל הרמות עדיין לוקה בחסר וישנה דרך ארוכה לשיפור ושינוי. כך לדוגמא, במהלך העשור האחרון עלה מספר התלונות שהוגשו בצה"ל בגין עבירות מין ב- 200%, כלומר פי 3, מסביבות ה- 500 ל- 1,600 תלונות בשנה. מצד אחד, העלייה בכמות התביעות מעידה על שיפור במודעות לנושא והגברת הביטחון של המתלוננים בכך שנעשה להם עוול ושצריך למצות את הדין עם העבריין. מצד שני, ברור שהמספרים הללו משקפים רק אחוז לא גדול במיוחד ממספר ההטרדות ועבירות המין הנוספות שבוצעו בפועל, ושבצה"ל בדומה לאזרחות מסתובבים גברים ונשים רבים שנפגעו וחוששים להתלונן.
יתר על כן, אם מסתכלים על הנתונים רואים שרק אחוז קטן מאוד מהתלונות באמת הופכים לכתבי אישום, ענישה וסנקציות. כך למשל, מתוך כ- 1,500 תלונות שהוגשו בצה"ל בשנת 2020 רק 31 הובילו להגשת כתבי אישום ורק כ- 50 חיילים עמדו בפני דין משמעתי. התלונות כללו מקרים של מעשים מגונים, הפצת סרטונים ותלונות ואונס, כאשר כ- 7% מהן הוגשו כנגד נשים.
לאור השיעור הנמוך יחסית של העמדה לדין משמעתי ולכתבי אישום, אין זה נדיר שאדם שהתלוננו כנגדו ממשיך לשרת בצה"ל ואף באותו התפקיד והמקום שמלפני התלונה, על כל המשתמע מכך מבחינת המצוקה של המתלונן – קורבן העבירה אין ספק איפה, שישנה עוד דרך ארוכה שהמערכת הצבאית צריכה לעבור בטיפול נחרץ ושאינו משתמע לשתי פנים בעברייני מין, בתמיכה בנפגעים והנפגעות, ובעידוד שלהם להתלונן ולקבל סיוע.
לפרטים נוספים וקבלת ליווי
במאמר זה הוסבר מהי הטרדה מינית וכן על עבירות מין נוספות, אך בכל מקרה פגיעה מינית מכל סוג מובילה לסבל ומצוקה שקשה לתאר במילים. אך זכרו שיש מי שיכול לעמוד לצדכם ולסייע, החל במפקדים הישירים, דרך מרכז מהו"ת, מצ"ח וקציני בריאות הנפש של צה"ל. בנוסף, ניתן וכדאי להיעזר בעורך דין שמתמחה בליווי קורבנות עבירה הטרדה מינית בצבא שיוכל לסייע וללוות אתכם בדרך לעשיית צדק עם העבריין.
הוטרדת? מישהו פגע בך? עו"ד צבאי דנה נוף כאן כדי לעזור לך לעבור את התקופה הקשה ולהפסיק את הסבל. לפנייה לעו"ד צבאי דנה נוף, לחצו כאן או התקשרו בטלפונים 03-7360260 | 04-8682000