החוק והקריירה הצבאית חלק א': דין משמעתי, קצין בודק וועדת חקירה
כל קריירה – אזרחית או צבאית – יכולה להיתקל בקשיים. כל קריירה יכולה להביא אותנו למקומות שבהם אנחנו צריכים עזרה עם החוק וממילא גם את עזרתו של עורך דין מתאים. בשורות הבאות נראה כמה מכשולים שבהם ניתן להיתקל במהלך הקריירה הצבאית: מקרים שבהם חייל מואשם בעבירה או עלול להיות מואשם בעבירה ועליו להתמודד עם מערכת החוק הצבאית. אלה הם גם מקרים שבהם יש מקום להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי.
דין משמעתי: דין משמעתי הוא הכלי הבסיסי שיש למפקדים בצבא כדי לכפות את המשמעת. זהו נושא רחב שיש להרחיב בו אבל נסתפק בציון מספר נקודות עיקריות:
- דין משמעתי בצבא הינו הליך ייחודי למערכת הצבאית – הליך שבו ישנן נקודות מובנות שמקשות מאוד על מי שמועמד לדין שכזה:
- חייל שנגדו הוגשה תלונה על עבירה יישפט בפני הקצין הממונה ללא זכות ייצוג – דהיינו, הוא איננו יכול להיות מיוצג על ידי עורך דין.
- חשוב לזכור שפעמים רבות הקצין השופט הוא גם הקצין שהגיש את התלונה, דבר שעלול לגרום למצב שאיננו הוגן; יתר על כן, הקצין ימשיך להיות המפקד של מי שניצב מולו גם אחרי המשפט.
- הדין המשמעתי גם איננו כפוף לדיני הראיות – מה שמקשה על יכולת החייל להתמודד איתן ולהתגונן בפני הקצין השופט.
- אמנם אין אפשרות לקבל ייצוג של עורך דין, אולם במקרים מסוימים ניתן להגיש לקצין השופט חוות דעת של סנגור שבה יופיעו טיעונים לגבי העבירה וההליך המשפטי.
- חשוב לזכור שדין משמעתי עלול לפגוע בקריירה הצבאית: הוא עשוי להוביל להתייצבות בפני הוועדה להתרת התחייבות (שעליה נרחיב במקום אחר.) במקרים שבהם מדובר באיש קבע הפרקליטות הצבאית עשויה להיות מעורבת בעניין אבל בכל מקרה, במקרים שמצריכים זאת, כדאי להתייעץ עם עורך דין צבאי שמכיר את המערכת – לדעת כיצד ניתן להתמודד עם המצב ומהן האפשרויות החוקיות העומדות בפני החייל המואשם.
- ניתן להגיש ערר על הפסק ועל העונש אך לא תמיד יש סיכוי להצליח. היו מקרים שבהם ערעור על דין משמעתי הגיע אף לבג"ץ אבל כדאי להתייעץ עם עורך דין כדי לראות אם יש סיכוי להצלחת הערעור ועל איזה בסיס ניתן להגיש אותו. בכל מקרה כדאי לשקול את הצעדים הבאים במקרה של הרשעה ולדעת מה צפוי לחייל – מבחינת העונש ומבחינת הפגיעה בקריירה הצבאית שלו.
קצין בודק: זהו כלי המשמש בצבא לחקירה של מקרים שונים שבהם אין הצדקה להפניית המקרה למשטרה הצבאית החוקרת. הקצין ממונה על ידי היחידה שזקוקה לחקירה אבל התהליך נמצא תחת הפיקוח של הפרקליטות הצבאית. לעבודתו של הקצין הבודק ישנו מאפיין חשוב: הוא איננו כפוף לדיני הראיות ולסדרי הדין הנהוגים במשפט – הוא מחליט בהתאם לשיקול דעתו מהי ראיה קבילה.
הקצין הבודק מוסמך להגיש המלצות לגורם שמינה ולפרקליטות הצבאית. המלצות אלה יכולות להוביל להעמדה לדין או להחלטה על הימנעות מהעמדה לדין ולכן הן בעלות משמעות רבה למי שצריך להתייצב בפני קצין בודק.
חייל שזומן להופיע בפני קצין בודק זכאי, לפי החוק הצבאי, לקבל ייעוץ וליווי מעורך דין אזרחי, בתנאי שזהו עורך דין שיש לו אישור להופיע בפני בית דין צבאי. עזרה של עורך דין במקרה הזה חיונית כדי שהחייל ידע כיצד להתמודד עם המצב עוד לפני שהוא מסתבך.
ועדת חקירה: מטרתה של וועדת החקירה היא גילוי האמת במקרים שבהם מתעורר הצורך בכך. היא איננה תחליף לבית משפט ומהווה כלי לבירור מה שהתרחש במקרה מסוים והפקת הלקחים ממנו. עם זאת, המלצות הוועדה יכולות להיות בעלות משמעות רבה לגבי הקריירה הצבאית של חיילים הקשורים לנושא החקירה של הוועדה.
העדויות הניתנות בפני וועדת החקירה הינן חסויות ולא ניתן להשתמש בהן במשפט – אלא אם כן החייל המעיד משקר בעדותו. הוועדה יכולה להמליץ על השעיה זמנית של חייל במהלך עבודתה ולהגיש המלצות שונות לגבי העמדה לדין וענישה כמסקנות הוועדה.
לחייל המזומן להופיע בפני וועדת חקירה אין זכות להתייעץ בעורך דין מלבד במקרה הבא: כאשר מתברר ששמו הטוב עלול להיפגע כתוצאה ממנה ומהעדויות הניתנות בה. במקרה כזה הוא יכול (וצריך) להיות מיוצג על ידי עורך דין ולחקור את העדים חקירה נגדית בעת הצורך.
בחלק הבא של המאמר נעסוק בעוד כמה מכשולים שבהם ניתן להיתקל במהלך הקריירה הצבאית ונראה מתי וכיצד עורך דין צבאי יכול לסייע לחייל שניצב בפני המכשולים הללו.